Indische makreel uit de oven

Dit is één van mijn favoriete visgerechten. Het is niet zo ingewikkeld om te maken maar het resultaat smaakt en oogt alsof je uren in de keuken hebt gestaan. Het is een indonesisch gerecht dat ik in de loop van tijd aan mijn eigen smaak heb aangepast. Je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt. Lekker met witte rijst.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • blaadje salam/laurier
  • 1 a 2 blaadjes djeroek purut (=limoenblad, gedroogd/ uit de vriezer/ vers) 
  • 3 el citroensap (vers!)
  • 1 el goela djawa (palmsuiker)
  • 3 el ketjap manis
  • 2/3cm gember, fijngehakt
  • 2 blikjes geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 tl laos (poeder)
  • 1 tl sambal trassi (of meer, naar smaak)
  • 1 gerookte makreel
Bereidingswijze:
Zet rijst op, kijk hier voor bereidingswijze. 

Terwijl de rijst kookt maak je de makreel schoon. Je kunt hem met of zonder vel bereiden. Als je hem met vel in de oven doet, spoel hem dan even af onder de kraan. 
Verwijder de kop, vouw hem voorzichtig open en verwijder de graten. Als je dit voorzichtig doet kun je met een beetje mazzel bijna alle graten in 1 keer verwijderen. 
Leg de stukken makreel op een ingevette ovenschaal. 

Fruit nu in een wok de ui, knoflook en gember aan. Voeg na 1 minuut de sambal, laos, salam, djeroek purut, goela djawa, citroensap, tomatenpuree en ketjap toe. Even doorroeren en ongeveer 5 minuten laten pruttelen. 
Proef even of het mengsel scherp/zoet/zuur genoeg is naar je smaak en verhelp dit eventueel. Als laatste verdeel je de saus over de makreel en zet die 20 minuten in de oven op ongeveer 200 graden. 

Zooooo lekker!

~~//~~


Reacties

Populaire posts