Arabisch stoofpotje met pompoen

Dit is een stevige vegetarische stoofpot die het goed doet in de herfst door ingrediënten als pompoen en kaneel.

Ingrediënten, voor 4 personen
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm verse gember
  • 2 uien
  • 1 winterpeen 
  • 3 tomaten
  • 1 kleine pompoen 
  • 1 volle tl komijnzaadjes
  • 1 eetlepel ketoembar (koriander)
  • 1 tl gedroogde verkruimelde chilipoeder
  • 1 grote of 2 kleine kaneelstokjes 
  • bouillonblokje
  • 300-400 gram geconcentreerde tomatenpuree
  • 400 gram kikkererwten (uit pot of blik, verse moeten een nacht geweekt worden!)
  • verse koriander
Doe de pompoen in een grote pan met water en breng aan de kook. Klein kwartiertje laten koken en afspoelen met koud water. Als de pompoen is afgekoeld kun je hem nu heel makkelijk opensnijden, van de pitten ontdoen en in stukjes snijden.

Snijd de gember, ui en knoflook fijn en fruit dit in een grote pan met zonnebloemolie aan. Voeg na een paar minuten de fijngesneden tomaten, wortel en pompoen toe. 

Doe de specerijen, tomatenpuree en het bouillonblokje erbij. Doe er ook wat water bij, naar inzicht. Het mengsel moet geen soep worden, maar ook niet te geconcentreerd zijn: dan wordt alles moeilijk gaar en brandt het snel aan. 

Breng dit aan de kook en laat op laag vuur ongeveer een half uurtje pruttelen tot de specerijen goed zijn ingetrokken en wortel en pompoen gaar zijn. Doe op de helft de kikkererwten erbij. 

Serveer met bijvoorbeeld couscous of Arabische chapati. Strooi er wat korianderblaadjes overheen als je dat lekker vindt. 

Op de redactie kwam onlangs een goede tip binnen: Als men er wel wat meer water bij doet en na het koken de boel pureert met een staafmixer is dit ook een heel goede soep (wel uitkijken dat je het kaneelstokje niet mee pureert dan).

Reacties

Populaire posts