Laksa (soep met kabeljauw en kokosmelk)

Laksa is een soep uit Maleisië die daar in veel varianten gemaakt wordt. Ik geloof dat laksa zoiets betekent als '1000 ingrediënten'. Als je de soep een paar keer gemaakt hebt merk je dat je hem supersnel kunt maken. Variëren is ook heel makkelijk en dit kun je helemaal naar eigen smaak doen. Ook mensen die zeggen niet van vis te houden vinden deze soep vaak wel lekker. De kabeljauw geeft ook niet zo'n sterke vissmaak af. 
Ik maak de laksa al jaren en kreeg het ooit een enorm compliment van een vriendin die vond dat ze nog nooit zulke lekkere soep gegeten had. Dat had vast ook te maken met dat ik laat was en zij superhongerig.
Het is vooral de fijne combinatie van zout, zuur en scherp die in de smaak valt.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  •  3 cm gember 
  •  1 stengel sereh (citroengras)
  •  1 kabeljauwfilet p.p. (diepvries of vers, denk aan je eventuele nazaten en kijk even op de Viswijzer welke wel en welke niet)
  •  2 tl hot kerriepoeder
  •  Eventueel gamba's (maar erg verantwoorde of eerlijke vis is dat niet)
  •  200 ml kokosmelk (is de helft van een blikje, de andere helft kun je in een bakje heel goed invriezen, en de volgende keer bevroren in de soep gooien)
  •  300 ml water 
  •  1 visbouillonblokje
  •  Sambal trassi (is garnalen sambal)
  •  2 handjes gedroogde Chinese paddenstoelen (shii-takes)
  •  Limoensap (halve/hele limoen, afhankelijk van hoeveel sap hij geeft, als je sap overhoudt kun je dat invriezen)
  •  Groente naar keuze, lekker is: winterpeen (tijdens kookproces al toevoegen), paksoi (op het einde pas toevoegen) etc.
  •  Mihoen (eiermie of rijstmie, wat je lekker vindt. Rijstmie is in een paar minuten klaar)
  •  Verse koriander
Bereidingswijze:
Doe heet water in een bakje en wel de paddenstoelen daar ongeveer 20 minuten in. Gedroogde shii-takes zijn eigenlijk lekkerder dan verse. Ze hebben veel meer smaak. Zeker voor vegetariërs kunnen ze een interessante vleesvervanger zijn en ze zijn heel gezond. Als je avontuurlijk wilt doen kun je ook eens een andere gedroogde paddenstoel kopen bij de toko en die extra toevoegen. Grappig zijn de kleine zwarte boomoortjes (black funghi) die enorm groot worden als je ze in water welt.


Als je sereh in de vriezer hebt liggen laat die dan nu alvast een beetje ontdooien (gaat snel). Schil de gember en snijd die fijn. Was de sereh, verwijder de twee buitenste bladeren en het kontje en snijd er dunne ringetjes van. Je kunt een aardig eind in het groen snijden, als dat niet al te droog is. Doe de sereh en gember in een vijzel en stamp met geweld plat. Het moet een goed platgeslagen mengsel worden. Als je geen vijzel hebt kun je het eventueel nog fijner proberen te snijden dan je al had gedaan, of misschien een keukenmachine gebruiken. Maar eigenlijk is de aanschaf van een vijzel geen overbodige luxe.

Fruit het gember-sereh mengsel aan in een wok. Voeg als dit begint te geuren een kabeljauwfilet per persoon toe. Strooi hier de kerriepoeder over. 
Na een kleine 2 minuten voeg je het visbouillonblokje, het water en de kokosmelk toe. Even roeren en aan de kook brengen. Als je wortel gebruikt kun je dat nu toevoegen. 
Laat de soep nu ongeveer 15 minuten koken. Ergens halverwege kun je vast de paddestoelen erbij doen.

Ondertussen maak je de mihoen klaar, 1 nestje per persoon. Rijstmie hoeft maar 2 minuutjes te koken. Spoel de mie af en laat hem uitlekken. Daarna kun je het vast verdelen over de soepkommen.

De soep is bijna klaar, als je wilt kun je nu de gamba's toevoegen. Niet te lang mee laten koken, eigenlijk precies tot ze net gaar zijn (paar minuten, afhankelijk van of ze bevroren zijn of niet), anders worden ze super taai. Als je paksoi in je soep wilt kan dat er nu ook bij, paksoi hoeft niet zo lang te koken, dan blijft hij een beetje knapperig.
Maak als laatste de soep op smaak met limoensap en sambal. Je zult merken dat je het zonder deze ingrediënten echt niet lekker krijgt. Limoen- en citroensap zijn dan ook smaakversterkers, die heel veel recepten helemaal af kunnen maken. Experimenteer een beetje met hoeveel limoensap en sambal je lekker vindt /aankan. Houd er rekening mee dat wanneer je veel mie gebruikt, je de soep sterker van smaak moet maken, omdat de mie de soep een beetje flauwer zal maken.

Schep de soep over de mie en maak hem af met een paar blaadjes verse koriander. 
Als de soep uiteindelijk bevalt is het handig om het volgende in te slaan zodat je met maar een paar kleine boodschappen altijd Laksa op tafel kunt zetten!
  • Een zak ingevroren sereh
  • Een zak bevroren kabeljauwfilets 
  • Een paar blikken kokosmelk
  • Een potje sambal trassi
  • Visbouillonblokjes
  • Hot kerriepoeder
  • Limoenen, eventueel het limoensap ingevroren in een ijsblokjeshouder 
  • Rijstmie, bij de toko kun je handige zakken kopen waar je steeds 1 portie uit kunt halen. Dat scheelt een heleboel stukjes mie overal in je keuken
  • Gedroogde shii-takes kun je nooit teveel in huis hebben
    (Gember blijft helaas niet zo lang goed want wordt dan taai en draderig, maar is wel in veel supermarkten vers te halen)

Reacties

  1. Ik ga hem vanavond maken Ditte! (is dit dezelfde als ooit lang geleden bij de Gember-avond? Die was heeeeeeelijk!)

    groetjes Esther

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts