Speklapjes in pittige ketjapsaus

Eens een lekker ongezond vleesrecept. Speklapjes. Je moet er van houden, maar als dat zo is, is dit een  fantastische manier om ze te bereiden. Zo ontzettend lekker dat ik het eigenlijk te vaak maak. 

Kijk uit, verslavingsgevaar:

Ingrediënten voor 2 personen:


  • 2 à 3 biologische speklapjes, naturel
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 à 2 lente uitjes, in ringetjes gesneden
  • ketjap (manis)
  • oestersaus
  • vissaus
  • sambal trassi
  • sesamolie
  • laospoeder
  • 2 kopjes basmati rijst
Kook eerst de rijst, laat die na het droogkoken met de deksel op de pan een kwartier staan.

Meng ondertussen in een kommetje een flinke scheut ketjap manis (minstens 5 eetlepels), 2 eetlepels oestersaus, een eetlepel vissaus, een theelepel laospoeder, 3 druppels sesamolie en een theelepel sambal trassi. 
Snijd de knoflook en gember fijn en doe die bij het mengsel. 

Als de rijst klaar is kun je de speklapjes opzetten. Bij mij wordt het vlees het lekkerst als het uit de vriezer in de hete pan met een beetje olie wordt gegooid. Snel op hoog vuur dichtbranden aan beide kanten. Als het vlees is dichtgebrand vuur laag zetten en het bestrooien met peper en zout aan beide kanten. 

Als de speklapjes bijna gaar zijn kun je met een lepel het overtollige vet uit de pan scheppen. Het is verstandig dit te doen, want de saus wordt bij het vlees gegoten. Anders zou het een hele vette saus worden. 

Om het vlees mals te houden is het slim de saus al een klein beetje te verwarmen of heel voorzichtig, niet op het vlees, in de warme pan te schenken. Vlees schrikt namelijk van koude vloeistoffen en wordt dan taai. 

Als je de saus bij het vlees hebt geschonken laat je het nog een kleine 10 minuten sudderen op laag vuur, zodat de knoflook en gember gaar worden en de saus een klein beetje kan indikken. 

Schep de rijst op borden, verdeel het vlees en saus er over en strooi als laatste de verse lente ui over het geheel. 

Dit recept gaat goed samen met de wortelsalade.


~~//~~


Reacties

Populaire posts